הבלחת המיכלים הכתומים ביישובי משגב מבשרת שינויים בהרגלי הפרדת הפסולת שלנו. המועצה פנתה לוועדים ולוועדות סביבה בישובים, בבקשה לסייע בהסברת הנושא לתושבים. המדור מתגייס להרמת הכפפה, ומפנה את זרקור הקיימות לנושא המיחזור.
במאמרנו הבא נחזור לתקן שכונות ירוקות, שבטיוטה שלו התחלנו לעסוק במאמר הקודם.
מה גרם להופעת המיכלים הכתומים במחוזותינו? מה השינויים הנדרשים בהפרדה? מה קורה עם הפסולת שלנו אחרי שאנו משליכים אותה לפחים? תשובות לשאלות אלה ואחרות – לפניכם.
הפחים הכתומים הם של "תמיר", תאגיד שהוקם על פי חוק המיחזור, כדי לטפל בפסולת האריזות בישראל. התאגיד הזה מאגד את היצרנים והיבואנים, הפועלים בארץ לאיסוף, הפרדה והעברה למיחזור של האריזות, בהן משווקים מוצרים בישראל.
לאחרונה חתמו המועצה ו"תמיר" על הסכם, לפיו קיבל על עצמו התאגיד את הטיפול בפסולת האריזות הנאספת במשגב.
המיכלים הכתומים מחליפים את המתקנים לאיסוף שקיות הניילון, ואת המיכלים האפורים לאיסוף הפחיות, שעמדו במרכזי המיחזור.
לפחים הכתומים ניתן להכניס שקיות ניילון ופלסטיק, קרטוני מיץ וחלב, אריזות פלסטיק, מיכלי מתכת וגם קלקר, שעד עתה, בהעדר פתרון אחר, הושלך למכולות הירוקות. את האריזות השונות יש להכניס כשהם כשהן ריקות וללא שאריות.
מה לא מכניסים לפחים הכתומים:
נייר – ממשיכים להניח במיכלים הכחולים
קרטון – ממשיכים להניח בקרטוניה
זכוכית – ממשיכים להניח במיכלים הסגולים
מיכלי פלסטיק גדולים לחומרי כביסה וניקוי ובקבוקי משקה – מניחים במיחזורית (כלוב הבקבוקים)
טבלת זמן התכלות חומרים פסולת אורגנית: 4 – 8 שבועות |
בכך הופך תהליך ההפרדה הביתי לקל יותר: שקיות, מיכלי מזון מפלסטיק ופחיות שימורים, שעד עתה הופרדו בבית, ובהמשך במרכז המיחזור, ניתן מעתה לרכז ולרוקן יחד לפח הכתום.
נשאלתי ע"י חבר בעצמון: למה להפריד? בסוף הרי מערבבים הכל ומטמינים במטמנה…? התשובה לשאלה הראשונה במסגרת משמאל, המפרטת את זמן ההתכלות הטבעית של חומרים שונים.
השינוי במרכזי המיחזור מעלה את המיחזור לראש שמחתנו ומאפשר לכולנו, מבוגרים וילדים, ללמוד מה קורה לפסולת המופרדת, אחרי הפרידה ממנה ביישוב… אז ככה:
נייר וקרטון – נאספים ע"י חב' אמניר . ניתן לפגוש אותם שוב כנייר ממוחזר בחנויות השונות למוצרי נייר.
זכוכית – מועברת למיון וגריסה, כדי לשמש ליצור מוצרי זכוכית חדשים, רעפים, כלים סניטרים ותשתיות כביש.
מתכת – מועברת למיון, הפרדה והתכה, ומשמשת לייצור חומר גלם למוצרי פלדה, ברזל ואלומיניום.
פלסטיק – מועבר למיון והפרדה לפי סוגיו השונים, לגריסה ולייצור חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק.
אריזות – (מהמיכלים הכתומים) נוסעות לתחנת מעבר ממיינת בעפולה, עוברות מיון, וממשיכות משם למפעלי מיחזור שונים לפי סוגן.
פסולת רטובה, שאינה מועברת לקומפוסטר בגינה, אלא מושלכת לפח חום, נאספת על ידי המועצה ומועברת לאתר קומפוסטציה משגבי, המופעל ע"י המועצה בגילון.
פסולת אחרת שהושלכה למכולות הירוקות – מועברת על ידי המועצה להטמנה במטמנת עיבלין.
תזכורת: אנחנו קונים עוד ועוד מוצרים, ומשתמשים בעוד ועוד חומרי גלם. לטובת הקיימות, חשוב לזכור וליישם את שלושת ה-R-ים הידועים: Reduce, Reuse, Recycle שפירושם:
Reduce– הפחתה – קנו פחות, השתמשו בפחות, זרקו פחות…
Reuse – שימוש חוזר – השתדלו (ככל הניתן…) להשתמש במוצרים שכבר בידיכם, במקום לקנות חדשים.
Recycle – מיחזור – אם אינכם יכולים להשתמש במוצרים פעם נוספת, נסו לעשות בהם שימוש אחר, או אפשרו זאת
לאחרים. אין אפשרות כזו? העבירו אותם למיחזור ולהפקת חומרי הגלם שבהם, לצורך ייצור מוצרים אחרים.
מידע המיחזור לא יהיה שלם, אם לא נזכיר גם את ה"מיחזורית" – כלוב בקבוקי הפלסטיק, שהוצב בכל מרכז מיחזור על ידי "אל"ה (איסוף למען הסביבה) – תאגיד מיחזור וותיק יותר, שהוקם כאשר נחקק חוק הפיקדון. תאגיד זה פועל עד היום להשבת דמי הפיקדון, הכלולים במחירו של כל בקבוק שתייה הנמכר בישראל. לקרוא על אל"ה ועל נהלי החזר הפיקדון שלה, תוכלו לקרוא בלינק http://www.ela.org.il/. הגעה נוחה לאתר אל"ה אפשרית מגרסתו הדיגיטלית של מאמר זה, הנמצא במחיצה "מאמרים" באתר "א. מענה" (הקלידו בגוגל ללא מרכאות).
(בונוס למי שייכנס לאתר אל"ה – הסרטון "נפרדים מרבקה", סרטון קצר ומצחיק של רבקה מיכאלי מספידה עצמה…) מיחזור בקבוקי הפלסטיק חיוני לא רק בגלל ההחזר הכספי, אלא בעיקר לנוכח סכנת הצפת השטח במיליוני בקבוקים, שאינם מתכלים מעצמם כל כך מהר…
תקן שכונות ירוקות, חשוב לכלל יישובי משגב. במוקדם או במאוחר יצטרך כל אחד מהישובים לתכנן הרחבה. תקן זה יוכל לסייע בכך… להצעת תקן זה נשוב במאמר הבא.