חימום הבית בחורף (חלק ג')

במאמר זה אסכם נושאים פתוחים ואשלים מידע בנושאי חימום אליהם הבטחתי להתייחס. נתחיל בנושא מהגיליון הקודם:

דלקים "זולים"

בשנים האחרונות האמירו מחירי הנפט והסולר. בעלי תנורים רבים, שחיממו ביתם בדלקים אלה, נאלצו להוציא סכומי כסף גבוהים יחסית על הסקת ביתם. חברות שונות המספקות נפט וסולר החלו לשווק "נוזל הסקה" במחירים נמוכים מעט ממחיר נפט או סולר. כמה מילים על "נוזלי הסקה" אלה.

מדובר בנפט או סולר שנמהלו בשמן מנוע משומש. שמן זה, הנאסף במוסכים המחליפים שמן מנוע למכוניות, משמש לייצור אותם "נוזלי הסקה".

לכאורה, פתרון מעולה למיחזור שמני מנוע שהוחלפו וניצול הערך הקלורי הקיים בהם לחימום בתים. אלא, שמתברר כי זה פתרון מפוקפק למדי. תנורים מתוכננים על ידי יצרניהם לעבוד עם דלק מסוים שצמיגותו ידועה ומוגדרת. שריפת דלק תקני בתנור, המתוכנן לשריפת דלק זה, מבטיחה יחס נכון בין הדלק לחמצן, ולכן שריפה "נקיה" יחסית של הדלק. כאשר משתמשים ב"נוזל הסקה" אנו מתדלקים את התנור שלנו בדלק שצמיגותו ותכולתו אינם מוגדרים, ולפיכך,  עלולה התוצאה להיות תנור "מעשן" הפולט פיח רב. במקרה "הטוב", ייפלט הפיח דרך ארובת התנור וייצור זיהום סביבתי, עליו כבר הכברנו מילים בקשר לשריפת עץ. במקרה הפחות טוב, במקרה שהתנור אינו אטום מספיק, ייפלט פיח גם לחלל לבית. אף כי שיפור והתאמת וסת הדלק של התנור לנוזל ההסקה אפשריים, השיפור עלול להתגלות כזמני. אין ערובה כי תכונות "הדלק" במילוי הבא תהיינה זהות, כך שהבעיה עלולה לחזור ולהופיע.

סיכום: השימוש בנוזל הסקה  מומלץ רק בתנורים בעלי ווסת רב דלקי המתאים לדלקים שונים.

בעלי תנורים רגילים – היזהרו!

דירוג עלויות חימום

כדי לקיים את ההבטחה לדרג את שיטות החימום השונות ע"פ עלותן, בדקתי נתונים שפרסם משרד האנרגיה. הנתונים מתייחסים לחימום לבית ששטחו 100 מ"ר, מבודד ועם זיגוג כפול בחלונות באזורי אקלים שונים בארץ. כיון שהנתונים מתייחסים למחירי חורף 2012-2013 ואינם בהכרח נכונים להיום, בחרתי את עלויות החימום באזור ב' (רוב יישובי משגב)  ונרמלתי אותן ביחס למחיר החימום במזגן, שעלות החימום בו היא הנמוכה ביותר. להלן  טבלת הנתונים:

סוג מתקן החימום עלות החימום
[₪ לעונה]
פי כמה יקר החימום
במתקן זה מחימום במזגן
מזגנים 613 1.0
מזגן מיני מרכזי COP מינימלי – 3 943 1.5
קונבקטורים חשמליים 2,123 3.5
מערכת חימום תת רצפתית 3,184 5.2
מערכת הסקה דירתית בגפ"מ 3,567 5.8
תנור נפט עם ארובה 6,717 11.0
מערכת הסקה דירתית בסולר 7,677 12.5

בשל זיהום האוויר החריג שהם גורמים, הטבלה אינה מדרגת תנורי עץ, גפת ופלט. נציין רק שבירור לא מייצג עם מספר רוכשי עץ העלה כי מחיר עץ בחורף 2015-16 הוא 1000-2000 ₪ לעונה. את מחיר הפגיעה הבריאותית  שגורם חימום זה קשה כמובן להעריך…

"שיפצורים" מעניינים…

שינויים בתעריפי הסולר, הנפט והגפ"ם, הביאו משפחות רבות להפסקת השימוש במערכות הסקה דירתיות. מערכות אלה, שהתבססו במקורן על הזרמת מים חמים לרדיאטורים בחדרים, יכולות לחזור עתה לפעולה. במקום לחמם את המים בתנור סולר, נפט או גז, ניתן לחמם אותם עם מזגן או מזגנים הקיימים בבית. הוספת מחליף חום קטן, משאבת סחרור ושלט למזגן הופכת אותו, בעלות נמוכה יחסית, למשאבת חום המאפשרת חימום נעים בעלות נמוכה. בקיץ המזגן מקרר כרגיל. המעבר בין קיץ לחורף נעשה בלחיצת כפתור באמצעות שלט המערכת. את סכמת המערכת ניתן לראות בציור 1.

מערכת מעניינת נוספת, שניתן לראות בכפרים השכנים לנו, היא צינור מים מתכתי המחובר לדוד מים חמים, חודר לארובה ויוצא ממנה בחזרה לדוד כמוראה בציור 2. משאבת סחרור מזרימה את המים בין הדוד לצינור שבתוך הארובה. כאשר התנור פועל, הגזים החמים הנפלטים  ממנו דרך הארובה מחממים את המים המסוחררים ע"י משאבת סחרור. טמפרטורת המים בדוד עולה וכמות החשמל הדרושה לחימומם, יורדת…

חימום הבית באמצעות מזגן ומשאבת חום

עד כאן נושא חימום הבתים, שהעסיק מדור זה בגיליונות האחרונים. את יתרת המדור נקדיש הפעם לקולטים פוטו-וולטאיים, המוכרים גם כקולטי PV.

קולטים אלה, המצויים בתפוצה רחבה על בניינים כפריים ועירוניים בגרמניה ובמדינות דלות שמש אחרות באירופה, נעדרים כמעט לחלוטין מבתים ובניינים בישראל, עתירת השמש. לכך שתי סיבות עיקריות:

  • היעדר תמיכה משמעותית – תקופת החזר ההשקעה בישראל היא כשמונה שנים. בגרמניה פחות…
  • בישראל, בעלי מבנים שעל גגותיהם הותקנו קולטי PV , נדרשו לשלם לרשויות המקומיות (בחלקן…) ארנונה על השימוש בגגות אלה.

אף כי מאז החלה חברת חשמל לרכוש חשמל מיצרני החשמל הסולרי ירדו מחירי הקולטים באופן דרמטי, רשות החשמל "דואגת" להורדה מקבילה של מחיר החשמל המשולם ליצרני החשמל הסולרי, וזאת כדי לשמור על אותה תקופת החזר השקעה ארוכה. מאידך, חוקקה הכנסת בשבוע שעבר, חוק הפוטר יצרני חשמל סולרי במערכות קטנות מתשלום ארנונה על שטח הגג עליו מוקמת מערכת הקולטים.

במאמר הבא נעסוק בנושא ייצור חשמל סולרי ביתי על היבטיו השונים.

הטיפ המקיים: אמצו את המלצת המועצה:  ותרו על תנורי העץ, חממו ביתכם עם מזגן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *