באחד מהמאמרים שדנו בטיפול בנורות פלורסנט תקולות, הסברתי כי בתוך נורות אלה יש כספית, חומר רעיל שיש להימנע ממגע בו או חמור מכך, משאיפתו לריאות. אדי הכספית אינם לבד. חוברים אליהם חומרים מסוכנים נוספים המצויים בתוך כל נורה – תחמוצות זרחן המצפות את שפורפרת הזכוכית בחלקה הפנימי ופולטות אור נראה כאשר אלקטרונים פוגעים בהם.
גם תחמוצות הזרחן רעילות ומהוות יחד עם הכספית צירוף מסוכן וכלל לא סימפטי. את שני החומרים הללו אסור לשחרר לאוויר או לקרקע בצורה לא מבוקרת. לנזק הנגרם למי התהום כאשר חומרים אלה מחלחלים אליהם, התייחסתי כשאמרתי שנורות פלורסנט הופכות לפסולת מסוכנת ברגע שהפסיקו לפעול.
פסולת מסוכנת אסור להשליך למכולות אשפה. אדי הכספית שישתחררו מהנורות כאשר תשברנה, צפוי שיגיעו לריאותיו של זורק הנורה עצמו או של מי שיגיע למכולה אחריו. כך או כך, נזק בריאותי עלול להיגרם. תכולת המכולות הירוקות מגיעה להטמנה. תחמוצות הזרחן המומסות בגשם ובתשטיפי המטמנה וכן טיפות כספית נוזלית, עלולים להגיע למי התהום.
בהמשך למידע שפורסם במדור בנושא זה, שאלו אותי מספר קוראים, מה הפתרון ומה עליהם לעשות עם נורות תקולות הנמצאות אצלם.
מסתבר שאגף קיימות במועצה האזורית משגב הרים את הכפפה. בפרוזדור האגף, בקומה התחתונה בבניין המועצה, הוצב מיכל בו ניתן להניח נורות פלורסנט ונורות CFL שסיימו את חייהן. תושבי משגב שבידיהם נורות פלורסנט או CFL תקולות, מוזמנים להביאן (בזהירות…) למועצה, ולהניחן במיכל האיסוף המיועד לכך.
חלקכם ודאי שואל את עצמו: מה עושים עם פסולת מסוכנת זו בהמשך?
מסתבר שבפארק תעשייה משגב (תרדיון) פועלת חברת ECOMUNITY, העוסקת במיחזור ציוד אלקטרוני. העובדים בחברה הם אנשים עם מוגבלויות שונות, המועסקים בפירוק והשמשת מחשבים וציוד אלקטרוני, מיחזור נחושת מכבלי חשמל וגם, בטיפול תקני בנורות פלורסנט ו-CFL תקולות.
לצורך שמירה על בטיחות העובדים והסביבה, רכשה החברה את המערכת המוצגת בתמונה משמאל, מיכשור העומד בדרישות התקן הבריטי. מערכת זו גורסת את הנורות התקולות ותוך כדי כך שואבת את הגזים שבתוכן לתוך מסנני פחם הקולטים את אדי הכספית וגזים נוספים המצויים בהן.
הגריסה מפחיתה משמעותית את הנפח שתופסת כל נורה. את החומר הגרוס מאחסנים בחביות אטומות המועברות להטמנה ברמת חובב באתר הטמנה המיועד לפסולת מסוכנת.
מדור זה נמנע בדרך כלל מטיפול בנושאים שאינם קשורים ישירות לקיימות ובנייה ירוקה. הפסקה הבאה תחרוג מכלל זה כדי להעלות למודעות היבט נוסף של חברת "אקומיוניטי".
חברת ECOMUNITY
מעבר לעיסוק החברה במיחזור ציוד אלקטרוני, מדובר במקום עבודה ייחודי. העובדים הנקלטים בו הם ברובם אנשים בעלי מוגבלויות שונות המונעות מהם השתלבות במקומות עבודה רגילים. מפעל זה, שחרט על דגלו את הסיסמא "מיחזור – הזדמנות לתעשייה חברתית", מממש סיסמא זו בפועל. המועסקים בו זוכים לעבודה מכבדת ומתגמלת (יחסית), בתנאים שאינם מובנים מאליו. למיטב ידיעתי, זו החברה היחידה בפארק תעשיה משגב שיש בה חדר אוכל משלה, המגיש לעובדים מדי יום ארוחות חמות ומגוונות. החברה פיתחה וייצרה עבור עובדיה שולחנות עבודה ארגונומיים ייחודיים, המאפשרים שינוי גובה משטח העבודה בלחיצת כפתור, לנוחיותו האישית של העובד. לצורך הכשרת העובדים הקימה החברה כיתת לימוד מצוידת במחשבים ועזרי לימוד מתקדמים.
את הנורות התקולות שתובאנה למיכל האיסוף באגף קיימות, תעביר המועצה לגריסה, במרוכז. המפעל אינו ערוך לקליטת נורות ישירות מהציבור ואין להביאן אליו. עם זאת, שווה בהחלט לתאם ביקור במפעל כדי לראותו, וכדי להתרשם מהחזון החברתי הקורם עור וגידים בין כתליו.