המאמרים הקודמים עסקו בסיכונים הסביבתיים והבריאותיים הנגזרים מהשימוש בנורות פלורסנט רגילות וקומפקטיות. כפתרון אישי לסיכונים אלה, הצעתי לעבור בהדרגה לנורת הלד. לנושא זה יוקדש המאמר הנוכחי. ייסקרו (בתמציתיות) מאפיינים שונים של נורת הלד בהשוואה לאחיותיה הוותיקות, נורות הליבון והפלורסנט.
מהי נורת לד?
נורת LED – Light Emitting Diode היא נורה המבוססת על דיודה פולטת אור, רכיב אלקטרוני מוליך למחצה, הפולט אור כאשר מזרימים דרכו זרם. צבע (תדר) האור הנפלט מהדיודה תלוי בחומרים שאת האטומים שלהם "שותלים" בסיליקון, המשמש ליצור הדיודה. שליטה ב"כמות" האטומים המחוללים אור צהוב וכחול מאפשרת פליטת אור "לבן", "קר" או "חם", שהתדר לו דומה לאור הנפלט ממנורות ליבון ודומה לאור השמש האופייני לטמפרטורות שבין 2700 – 6500 מעלות קלווין. האור הנפלט מנורות לד לתאורה ביתית, נפלט מצבר של דיודות רבות, שכל אחת מהן פולטת אור לכיוון אחר. צירוף דיודות רבות אלה יוצר התקן, המפזר אור לכל הכיוונים, בדומה לאור המופק מנורות ליבון, פלורסנט או CFL [2].
לנורת הלד יתרונות משמעותיים: אין בה כספית רעילה, הדיודות אינן שבירות, התחממותה מזערית והיא חסכונית יותר בחשמל. מאידך, גם היא לא חפה מחסרונות, שיוצגו בהמשך. הסבר מפורט של העקרונות הפיזיקליים עליהם מבוססת נורת הלד, מחייבת מאמר נפרד, בהיקף שאינו אפשרי באכסניה הנוכחית. המעוניינים להתעמק בכך, מוזמנים לעיין בויקיפדיה ובמקורות שבה [1].
יתרונות נורות לד:
לנורת הלד מספר יתרונות משמעותיים ביחס לנורות ליבון ופלורסנט לסוגיהן:
- צריכת אנרגיה נמוכה ויעילות אורית גבוהה, כפולה כמעט מזו של גוף תאורה פלורסנטי
- אין בה אדי כספית רעילים
- אורך חיי הלד ארוך משמעותית מזה של כל נורה אחרת
- הנורה ניתנת להדלקה אינסוף פעמים ללא קיצור אורך חיי הנורה.
- הנורה רגישה פחות לשבירה או קלקול.
- ניתן לשלבה בבתי מנורה סטנדרטיים.
חסרונות נורות לד:
- עלות רכישה גבוהה יחסית. (אף כי החיסכון בחשמל מקזז עלות זו).
- הארה באלומה צרה וממוקדת. נורה בעלת טווח הארה רחב בנויה ממספר רב של דיודות [2].
- בתהליכי הייצור משתמשים במתכות כבדות וחומרים רעילים [3].
- נורות אור לבן "קר" עלולות לגרום לנזקים בריאותיים [4].
כאמור, סיכוני הכספית שנדונו בהרחבה במאמר הקודם, אינם קיימים בנורות הלד. מאידך, בתהליכי הייצור שלהם משתמשים במתכות וחומרים מזיקים כעופרת, ארסן וחומרים נוספים ההופכים את נורת הלד בערוב ימיה, לפסולת אלקטרונית. מחקר שנערך בנושא זה באוניברסיטת Irvin בקליפורניה [3], מצביע על חשש פוטנציאלי לזיהום מי תהום. למרות כמותם הזעירה של החומרים המזיקים בכל נורה, ממליצים החוקרים לרשויות בארה"ב, לסווג אותן בסוף ימיהן כפסולת אלקטרונית אותה אין להטמין במטמנות רגילות.
אורך החיים של הנורות ומאפיינים נוספים:
את אורך החיים של נורות לד מקובל להגדיר כמשך חיים "שימושי“, משך הזמן שאחריו פוחת שטף האור, שמפיקה הנורה, ל- 70% מהרמה ההתחלתית. להלן טבלת השוואה המציגה מאפייני נורות מסוגים שונים:
את נורות הלד ניתן למצוא במגוון "סוגי אור" המאופיינים בטמפרטורה אקוויוולנטית במעלות קלווין:
2800 עד 3500 K° – אור לבן "חם", 4500 K° – אור יום, 6500 K° – אור לבן "קר"
סיכום:
חרף החדשנות, תאורת הלד מתבססת בהדרגה כתאורה מועדפת, בתחומים מסוימים בהם היא משתווה ואף עוברת ביעילותה את מקורות האור הקונבנציונליים.
פיתוחה המהיר של הטכנולוגיה וגידול השוק, מציפים גם את חסרונות הענף: טרם הסתיימה כתיבת כל התקנים הרלבנטיים, מוצרים שלא כולם עומדים בציפיות המשתמשים (תאורת כביש, רמזורים) עלות נורות גבוהה ועוד. עם זאת, יתרונות הלד עולים על חסרונותיו. עלויות הרכישה מתקזזות עם החיסכון בעלות החשמל, והמשתמשים חוסכים בעלויות.
מקורות:
- ויקיפדיה עברית – דיודה פולטת אור https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%99%D7%95%D7%93%D7%94_%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%98%D7%AA_%D7%90%D7%95%D7%A8
- תאורת לד – מורה נבוכים. שלומי לוי, אתר חברת חשמל.
- Potential Environmental Impacts of Light-Emitting Diodes (LEDs): Metallic Resources, Toxicity, and Hazardous Waste Classification. Seong-Rin Lim†, Daniel Kang‡, Oladele A. Ogunseitan‡, and Julie M. Schoenung*†
- Scientific American: The Dark Side of LED Lightbulbs September 15, 2012
- Does Turning Fluorescent Lights Off Use More Energy Than Leaving Them On?
Incandescent lightbulbs are lumbering toward extinction. Now, how best to use their energy-efficient replacements? John Matson on March 27, 2008
שלום רב,
נורות הלד מגיעות עם כיסוי פלסטי. למה משמש הכיסוי והאם הסרתו (שגורמת לאור חזק יותר), מזיקה וכו' .
תודה,
מוישה