פסולת וצרכנות (מאמר המשך)

מאמר הצרכנות הקודם עסק בפרסומות, באמצעותן מבקשים היצרנים להניע אותנו לרכוש עוד ועוד מוצרים, כדי שיוכלו להרוויח עוד ועוד כסף. לשם כך, הם משקיעים משאבים ומאמצים רבים. אוספים עלינו מידע, ומפעילים מניפולציות שונות. הכל כדי לגרום לנו לשלוף את הארנק ולרכוש את המוצר…

אף כי חופש העיסוק חשוב וחיוני, ולכן אין לאסור על הפרסומאים לעשות עבודתם, חשוב להאיר את הצד הבלתי מוכר של הצרכנות. מי שמקבל החלטה לרכוש מוצר חדש, בפעם הראשונה או החוזרת, חשוב שיבין מה משמעות הרכישה שלו. במאמר הקודם הדגמתי את הפער הקיים בין משקל המוצר לבין משקל חומרי הגלם ששימשו לייצורו, על נייר עיתון. הוצגו נתונים שפורסמו בעיתונות מדעית, ועל פיהם נדרשים חומרי גלם במשקל של כ-70 ק"ג כדי לייצר ק"ג אחד נייר עיתון. יחס של 1:70!

איני יודע אם נתונים אלה גרמו למי מכם הקוראים לקחת רק חינמון אחד מהשניים המוצעים לנוסעי הרכבות בבוקר. אני אישית הושפעתי – את החדשות ברכבת אני קורא מאז רק באתרי האינטרנט…

אחד המוצרים שיצרניו מפעילים אסטרטגיות שיווק ממש מניפולטיביות, הוא הסמרטפון.
קידום המכירות שלו מתוחכם. יחסי ציבור נרחבים, תערוכות וכנסים ל"שחרור" מתוקשר של מידע "מסווג"  על תכונות הדגם הבא, החידושים הטכנולוגיים, כמות המכשירים שתופץ במשורה, וכו'.

התוצאה? מאות אנשים צובאים על פתחי החנויות בהמתנה לפתיחתן כשתחל מכירת הדגם החדש, כדי להשיג את המכשיר הנכסף… היצרניות מוציאות לשוק דגמים "מתקדמים" חדשות לבקרים. הן מפרסמות אותם בעיתונות, על מודעות ענק בחוצות, ליד מדרגות נעות ובכל מקום בו מתגודד קהל הלקוחות הפוטנציאלי, בניסיון לשכנע מישהו להחליף מכשיר כדי להיות בעליו הגאה של מסך גדול יותר, מעבד מהיר יותר, מצלמה רגישה יותר וכו'…

רוב הצרכנים אינם נותנים דעתם לחומרים שיש לחצוב או לכרות במעבה האדמה כדי להעמיד לרשותם את המכשיר הנחשק, שיהפוך תוך זמן מה ל"מיושן", יוחלף ב"מתקדם" ו"חכם" ממנו וחוזר חלילה.
גילוי נאות: על כתיבת מאמר זה החלטתי  בהרצאה, בה טען המרצה כי כדי לייצר סמרטפון שמשקלו כ- 120 גרם נדרשים חומרי גלם במשקל של 3 טון. הפער העצום הזה עורר את סקרנותי והחלטתי לקרוא את המאמר ממנו נלקחו הנתונים שהציג אותו מרצה. כיון שלא הצלחתי לקבל רפרנס למאמר, נאלצתי לקושש את המידע הנדרש בעצמי.

כדי לבצע הערכה זו התוודעתי למושג "Ecology Rucksack" – "תרמיל הגב האקולוגי".

תרמיל גב אקולוגי

קרדיט תמונה

תרמיל תיאורטי זה מגדיר את כמות כלל חומרי הגלם, בהם יש להשתמש לצורך הפקת קילוגרם אחד של  חומר כלשהו. יצור קילוגרם זהב אחד, מחייב שימוש בחמש מאות וארבעים טון מים וחומר שנחצב במעבה האדמה. כלומר יחס של 1:540,000 בין חומרי הגלם, לזהב המופק מהם. בסמרטפון יש זהב בכמות זעומה, 3.4 מאיות המיליגרם, אבל, לצורך הפקתה נחוצים כ- 18.4 ק"ג עופרת זהב ומים! להפקת ק"ג אחד של כסף נדרשים 7.5 טון חומרי גלם, להפקת ק"ג אחד זכוכית דרושים 2 טון חומרי גלם וכו'. ככל שהחומר נדיר יותר, כמות העופרה הנדרשת להפקתו, גדולה יותר.

את הערכת כמות חומרי הגלם הדרושים לייצור "סמרטפון", חישבתי באמצעות נתונים שמצאתי במאמרים שונים. הצלבת נתוני "Ecology Rucksack" ממאמרים אלה עם מאמר של חברת "אפל"  המציג את משקל החומרים והרכיבים ב"אייפון", העלתה, שכדי לייצר מכשיר "אייפון" שמשקלו כ-130 גרם, נדרשים חומרי גלם במשקל של כחצי טון. כיוון שלא מצאתי נתונים לגבי הצג והסוללה, ולא לגבי כמותן של מתכות נדירות מאוד הנמצאות בכל טלפון נייד, זו הערכה שמרנית. אף כי משקל המתכות הנדירות בסמרטפון זעומה, כמות חומרי הגלם הנדרשת להפקתן, עצומה. ייתכן שזו הסיבה להערכת משקל חומרי הגלם לסמרטפון ב- 3 טון.

כך או כך, מדובר במספרים מבהילים המחזקים את הצורך בצרכנות נבונה. רכישה או החלפת טלפון נייד בחדש – רק  כאשר קיים צורך אמיתי. עשרות מיליוני מכשירים נזרקים לפח מדי שנה, כדי לפנות מקומם לטלפונים מתקדמים יותר. מאחורי כל מכשיר  לא "מתחבאים" רק חומרי גלם בכמות עצומה, אלא גם זיהום אויר ומים, עבודת ילדים בשכר רעב (בסין ובדרום אסיה) ותרומה ממשית להתחממות כדור הארץ…

הסמרטפון ונייר העיתון מהגיליון הקודם הם רק דוגמה. תרמיל הגב האקולוגי המפיל חתן המחזיק טבעת זהב בקריקטורה, מלווה כל מוצר ומוצר. אין לי אלא לשוב ולקרוא לצרכנות נבונה ולהזכיר את שלושת ה-R-ים (reduce, reuse, recycle).
אם יש לכם מחשבים, טלפונים וכל ציוד אלקטרוני אחר שאינו מתפקד, אנא העבירו אותם למיחזור בחברת "אקולוגיה לקהילה מוגנת" בפארק תעשייה משגב.

הממצאים שהוצגו לעיל חושבו בעזרת נתונים שנלקחו ממאמרים שניתן למצוא בכתובות הבאות:
Ecological rucksack for materials used in everyday products
http://noah.dk/wp-content/uploads/2009/05/rucksack.pdf

iPad 2 – Environmental Report
https://www.apple.com/environment/pdf/products/archive/2011/iPad_2_Environmental_Report.pdf

The Secret Life of a Smart Phone
https://www.epa.gov/sites/production/files/2015-06/documents/smart_phone_infographic_v4.pdf

Acceptance of Mobile Phone Return Programmes for Increased Resource Efficiency by Young People—Experiences from a German Research Project
http://www.mdpi.com/2079-9276/2/3/385

Calculating MIPS: Resource productivity of products and services
https://www.econstor.eu/bitstream/10419/59294/1/485276682.pdf

iPhone 6 – Environmental Report
https://www.apple.com/euro/environment/pdf/a/generic/products/iphone/iPhone6_PER_Sept2014.pdf

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *