במאמר הקודם, בו הסברתי שוב את מגרעות חימום הבתים בעץ, קוממתי עלי לא מעט מחסידי תנורי עץ. רובם ציינו את העלות הנמוכה המניעה אותם לשימוש בעץ להסקה. אחרים ציינו את החום הנעים שמקרין תנור העץ, המאפשר להסתובב בבית בטי-שרט, בשיא החורף. גם הריח הנעים והלהבות המרצדות לא נעדרו משלל הטיעונים. החידוש היה מידע משני קוראים שבביתם מותקן תנור מסה שביצועיו סותרים (לדעתם) את העמדה שהצגתי במאמר האחרון. כיוון שממילא התכוונתי לייחד מאמר לסוג תנורים זה, אספתי חומר רב ולהלן עיקרי הממצאים.
התמונה מראה תנור מסה באחד מיישובי משגב. התנור מורכב מתא בעירה עשוי חומר קרמי, עטוף במיכל פלדה, עם דלת פתיחה קדמית מזכוכית.
החומר הקרמי המבודד ממנו עשוי תא הבעירה, עמיד בטמפרטורה גבוהה מהטמפרטורה בה יכולה לעמוד פלדה יצוקה ממנה עשויים תנורי העץ. לכן יכולה טמפרטורת הבעירה בו, להגיע ל-1200 מעלות צלזיוס, טמפרטורה גבוהה מטמפרטורת הבעירה האפשרית בתנור פלדה [2].
תא הבערה הקרמי נתון בתוך מיכל עשוי ברזל או פלדה. המיכל מוגן בחלקו התחתון במעטה בוץ מבודד, המפחית גם הוא את התקררות הגזים הנוצרים תוך כדי בעירה ומונע כוויה עקב מגע אקראי בחלקו המבודד. בניגוד לארובה בתנור סטנדרטי, תכנון ארובת תנור המסה אינו שיגרתי. גזי השריפה הנוצרים בתא הבעירה זורמים בצינור ארוך העובר בתוך מבנה המסה, קודם שהם עוברים לארובה אנכית רגילה. במהלכו מתא הבעירה לארובה, משנה הצינור את כיוונו מספר פעמים, קודם להגעתו לארובה האנכית.
השינויים בכיוון הזרימה גורמים לעירבול הגזים הזורמים בצנרת ובכך לשיפור מעבר החום מהגזים החמים למסה בתוכה הם זורמים. המסה קולטת את החום מגזי הבעירה בזמן שהתנור פועל. כאשר העץ נשרף עד תום והאש כבתה, המסה החמה עדיין, ומשיכה לפלוט חום ולחמם את האוויר בחדר.
כפי שרואים בתמונה, את המסה התרמית ניתן לעצב כבסיס לספה או מושבים, או בצורה אחרת. אורך הספה יכול להיות מספר מטרים והיא יכולה להיות בעלת צורה ואופי כרצון בעלי הבית. אופן תכנון תנור המסה אמור להוביל לדעת מי שפיתח ותכנן אותו [1], ליתרונות מסוימים על פני תנורי עץ רגילים:
- נצילות טובה יותר של האנרגיה האצורה בעץ
- המסה המחוממת ממשיכה לפלוט חום לחדר גם אחרי כיבוי התנור
- כמות המזהמים פחותה בתא הבעירה, עקב טמפרטורת השריפה הגבוהה בו
נושא זה ובעיקר סעיף 3 לעיל, ראוי לטיפול יסודי. מדובר בנושא שהיבטיו רבים ורחבים. מחמת קוצר היריעה בזמן הנוכחי, ימשך הדיון בנושא זה במאמר הבא.
בחלקו הבא של המאמר יוצג תרשים סכמטי של תנור מסה, יוסבר המבנה העקרוני שלו, יוצגו ערכי טמפרטורה מדודים בחלקים שונים של התנור שבתמונה וכן תוצאות מדידת טמפרטורה בתנורים אחרים, להשוואה. בסיומו של החלק הבא יידונו יתרונותיהם וחסרונותיהם של אותם תנורים בהיבטי יעילות החימום וכן השפעתם על בריאות המשתמשים והסביבה.
מקורות:
- ROCKET MASS HEATERS – Ianto Evans and Leslie Jackson
- שיחה עם עדיאל שנאור – בונה תנורי מסה.