חימום הבית בחורף (חלק א')

בשבוע שעבר ניסה החורף להרים ראש ולהתניע. גשם ירד בכל הארץ, ילדים מיהרו ללבוש בגדי חורף. ריח רענן של יורה עמד באוויר שנשטף ונוקה. למחרת פרצה שוב השמש, ייבשה את השלוליות והחזירה את החורף ל"בוידעם" לעוד מספר שבועות.

אבל לא לעולם חוסן. את עונות השנה אין לעצור. במוקדם או במאוחר יחזור החורף הקר וישתלט על סדר יומנו. את המדור נקדיש הפעם לחימום הבית, משיקולי קיימות ובניה הירוקה.

נתחיל בנושא המעסיק רבים. בין אם אתם בשלב תכנון או סיום בנייה, ובין אם אתם גרים בבתים ותיקים, סוגיית חימום הבית בחורף עולה ומטרידה שוב ושוב. אתם ממש לא לבד. שותפים לתהייה זו אנשים רבים, המתלבטים בבחירת שיטת חימום הבית המתאימה להם ביותר.

משחר ההיסטוריה חימם עצמו האדם באש. הדלק היה עץ. למרות ששחר ההיסטוריה כבר מזמן לא כאן, חלק מבתינו עדיין מוסקים בתנורי עץ. בעליהם מפעילים אותם מסיבות שונות ומגוונות: חום נעים, ריח נעים, אוהבים את מראה הלהבות המרצדות, ובעיקר – חושבים שזה הפתרון הכי זול…

אמי עליה השלום, הייתה יקית שדגלה בחינוך באמצעות פתגמים. אחד מאלה ששמעתי בילדותי בלי סוף היה: "הזול יקר, היקר זול". פירוש: מוצר זול מתקלקל מהר ועולה בסופו של חשבון יותר מהיקר כי צריך לקנות אותו שוב או להשקיע כסף בתיקונו. אמי צדקה, כאשר מדובר במוצר שניתן לקנות או לתקן.

מה קורה אם "המוצר" הוא בריאות? מה קורה כאשר התיקון כבר אינו אפשרי ולא ניתן לרכוש "מוצר" חליפי?

עץ בוער פולט פיח המזהם את האוויר הן בבית (דרך סדקים הקיימים בתנור ו/או בארובה העוברת בתוך הבית), והן בחוץ. כך מתייחס אתר האגודה למלחמה בסרטן לשריפת עץ:

"מספר מחקרים מצאו עליה בשכיחות סוגי מחלות סרטן (הריאות, העור ומערכת השתן) בקרב אנשים שנחשפו לתערובות של פחמימנים ארומאטיים פוליציקליים (PAHs) . המקור העיקרי לחומרים אלו הינו שריפת תרכובות המכילות פחמן. תרכובות PAHs הנמצאות באוויר נוצרות עקב בעירת עץ ודלק לבישול ולחימום בתים".

בריאותנו היא "המוצר" היקר ביותר שבבעלותנו. שימוש בעץ כחומר הסקה עלול לפגוע בבריאות ילדים ומבוגרים בביתנו, בבתי שכנינו, ברחוב ובישוב.

נכון: סטטיסטית, לא כולם נפגעים וההשפעה אינה מיידית.  אבל למה להסתכן ולסכן אחרים? מסתבר שיש במשגב ישובים בהם, בגלל העשן הכבד והריח האופפים אותם בחורף, מעדיפים תושבים רבים למעט ביציאה החוצה אחה"צ. ריח זה מקורו בתערובות הארומטיות עליהן מדבר הציטוט שהובא מאתר האגודה למלחמה הסרטן.

אלא שהבעיה אינה רק סרטן. הרבה קודם מגיעות בעיות רפואיות אחרות, כולל החמרת תסמיני אסטמה אצל מבוגרים וילדים. בעיות אלה נובעות מזיהום האוויר שאנו מביאים על עצמנו, במו ארובותינו ותנורינו, הן בבית והן בחוץ.

מה כן ניתן לעשות כשקר בחורף וצריך לחמם? כאן מתגייסת לטובתנו הבנייה הירוקה עם כמה עקרונות פשוטים:

  • תכנון אקלימי נכון של הבית (למי שמעוניין בבניה ירוקה וזה עדיין רלוונטי לו…).
  • בידוד טוב של הבית והגג
  • אטימת חריצים בין חלונות/דלתות והמשקופים.
  • הצמדת שכבת ניילון דק ושקוף בצדם הפנימי של חלונות עם זכוכית בודדת (בבתים ותיקים). ניילון דק ושקוף מיוחד למטרה זו, נמכר בחנויות חומרי בניין וכלי עבודה.

ברוב ימי החורף השמש זורחת. חלונות דרומיים יכולים להכניס הביתה שמש חורפית, שביום תחמם את הרצפה והקירות בחדרים הדרומיים. בלילה, כשהטמפרטורה יורדת, ייפלט החום שנאגר ביום לחלל הבית וישמור בו על טמפרטורה גבוהה יותר. גם בבתים שלא תוכננו כבתים ירוקים, יש חלונות הפונים לדרום. פתחו את תריסי חלונות אלה, והניחו לשמש לחמם את הרצפה והקירות. גם אם זה אינו פתרון מלא, הוא יפחית את החימום הנדרש ויחסוך כסף.

מה עושים במקום שריפת עץ או דלק בבית? ניתן להצביע על מספר שיטות. המשותף להן הוא שאינן מזהמות את הסביבה המקומית. תחנות כוח, אף כי הן מזהמות את הסביבה, פגיעתן בה פחותה. הן בנויות הרחק ממקומות מאוכלסים, ארובותיהן מתנשאות לגובה רב, והעיקר, מותקנים בהן סולקנים מתוחכמים – מסננים המונעים או לפחות מפחיתים מאוד פליטת מזהמים לאטמוספירה.

זו הסיבה לעדיפות החימום החשמלי על שריפת עץ, גז, נפט, סולר או כל דלק פחמימני אחר, הנשרף בבית ללא סינון ובקרה.

גם את החימום בחשמל ניתן לתעדף על פי איכותו ועלותו למשתמש.

ניתן לחמם בתנורי חשמל קטנים ומקומיים, שעלות רכישתם זולה יחסית אך תפעולם יקר, או במזגנים/משאבות חום שמחיר רכישתם גבוה, אך עלות השימוש בהם נמוכה ביותר. מתקנים אלה "שואבים" את החום מבחוץ ומכניסים אותו הביתה. אם מקפידים לרכוש מזגנים ו/או משאבות חום איכותיים, עלות החימום בהם תהיה רבע עד שליש מעלות חימום זהה בתנור ספירלה, רדיאטור או קונבקטור.

איך זה עובד?

כולנו מכירים איך עובד מזגן מפוצל בקיץ: המזגן מקרר את האוויר בחדר הממוזג באמצעות היחידה הפנימית המקררת את אויר החדר. את החום שקלטה ממנו היא מעבירה ליחידה החיצונית הפולטת אותו החוצה. גם בחורף המזגן עובד כך, אבל הפוך… היחידה החיצונית שואבת חום מהאוויר החיצוני ומעבירה אותו באמצעות היחידה הפנימית לאוויר המחומם בחדר.

משאבת חום עובדת על פי אותו עקרון בדיוק, אבל החום לא מועבר לאוויר, אלא למים המוזרמים לצנרת, המותקנת תחת ריצפת החדר (חימום תת ריצפתי) או לרדיאטורים המותקנים על קירות חדרי הבית.

העלות הנמוכה של החימום במערכות אלה נובעת מכך, שאנו משלמים רק על האנרגיה המושקעת במדחס ולא על האנרגיה הנלקחת מבחוץ פנימה, בחינם. לכן נמוכה עלותו הכוללת של חום זה  משמעותית מעלות כמות זהה של חום, אילו צרכנו  אותה מתנור ספירלה.

במאמר הבא נמשיך את סקירת החימום. נתייחס למזגנים, לדלקים "חדשניים" (גפת זיתים, כופתיות עץ), חימום תת ריצפתי ורדיאטורים. ננסה לתעדף פתרונות חימום שונים ע"פ עלותם, עלות השימוש בהם והזיהום שהם גורמים.

הטיפ המקיים: חימום יעיל לבית = חלונות ודלתות סגורים היטב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *